Vi måste stoppa den kriminella nyrekryteringen

Det går knappt en dag utan att de organiserade kriminella gängen gör sig påminda någonstans i vårt avlånga land. Ibland känns det som att de gängkriminella liknar en obotlig cancertumör. När man lyckas bota i en del av samhället, ploppar det upp en ny gruppering på ett annat ställe. Det är lätt att känna hopplöshet.

Men Sverige är inte en hopplös nation, vi kämpar emot det som är fel i vårt samhälle. Under det senaste årtiondet har det vidtagits ett stort antal åtgärder för att lösta problematiken. Inte minst inom rättsväsendet. Både den förra socialdemokratiskt ledda regeringen och nuvarande regeringen har skärpt straffskalorna för grova våldsbrott. Polisen, Åklagarmyndigheten, Domstolsverket och Kriminalvården har fått se sina anslag öka med flera miljarder, år för år. Polisen och åklagarna har dessutom fått nya verktyg för att lösa brott och för att förhindra brottslighet. På det stora hela har detta varit bra och gissningsvis kommer fler åtgärder att vidtas.

Men att öka straffskalorna, bygga fler fängelser, anställa fler domare och ge polis och åklagare nya verktyg är inte det enda som behövs. Vi måste hindra barn och unga från att ge sig in på den kriminella banan, vi måste stoppa den kriminella nyrekryteringen. Rättsväsendet är statens uppgift medan kommunerna sköter det förebyggande arbetet via socialtjänsten och skolan. Det har skett satsningar för att stärka de förebyggande insatserna, men det är inte i närheten av det som behövs.

I den statsbudget som högerregeringen och Sverigedemokraterna precis har lagt fram satsa 200 miljoner kronor på brottsförebyggande insatser för barn och unga. Sverige har 290 kommuner, så det bli i snitt mindre än en miljon per kommun. Det räcker inte på långa vägar.

Kampen mot gängvåldet är en nationell angelägenhet. Tyvärr är högerregeringen och Sverigedemokraterna passiva när det gäller att satsa på brottsförebyggande arbete. De tvingar ner problemet på kommunerna. Idag är det respektive kommuns ekonomi som avgör hur mycket som ska satsas. Så här kan vi inte ha det. Regeringen måste kraftigt öka de ekonomiska stöden till kommunerna, riktat mot det brottsförebyggandet arbetet.

Allt handlar om prioriteringar. I stället för att prioritera det brottsförebyggande arbetet väljer högerregeringen och Sverigedemokraterna att lägga stora resurser på att sänka skatten kraftigt för de med högst inkomster.

Sverige kan bättre än så här. Sverige förtjänar en ny regering.

Tomas Thornell, ordförande Socialdemokraterna Växjö

Malin Lauber, kommunalråd i Växjö

facebook Twitter Email