Våra elever äter mer mat och uppskattar den mat de äter

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet tillsammans med Centerpartiet har genomfört en rad åtgärder för att förbättra den mat som serveras i de kommunala skolorna i Växjö kommun. Bland annat serveras det nu mer av populära maträtter, det har arbetats med att minska matsvinnet och eleverna har fått ett ökat inflytande över den mat som tillagas.

Dessutom serveras det frukt varje dag till alla elever.

Det hårda arbete som alla medarbetare gör inom måltidsorganisationen varje dag börjar nu att märkas. Under årets första sex månader ökade livsmedelsinköpen med närmare 12 ton per månad, jämfört med samma period året innan, frukten borträknad. Det motsvarar en ökning med 9 procent eller 30 gram mer mat per elev.

Detta är ett tecken på att våra elever äter mer mat och att de uppskattar den mat de äter. Enligt den senaste statistiken så tycker 93 procent av skoleleverna att maten i Växjö smakar bra.

Den ökade nöjdheten är ett resultat av ett långsiktigt och målmedvetet arbete. Genom att ha ett ökat elevinflytande över måltiderna och ständigt förbättra recepten, har Växjö kommun lyckats skapa en skolmåltid som både är näringsrik och populär. Detta är en viktig del av kommunens arbete med att säkerställa att eleverna får den energi och näring de behöver för att orka med skoldagen.

Samtidigt som det köps in mer livsmedel och eleverna äter mer mat pågår ett arbete kring att minska matsvinnet. Den mat som bli över från gårdagen blir dagens lunch.

Servicenämnden är stolta över de positiva resultat som syns och vill rikta ett stort tack till alla som arbetar med måltiderna i Växjös kommunala skolor. Vi ser fram emot att fortsätta utveckla och förbättra vårt arbete med att erbjuda goda och näringsrika skolmåltider.

Arijeta Reci (S), ordförande i servicenämnden

Pernilla Ramström (V), 1:e vice ordförande i servicenämnden

Peter Holmgren (MP), ledamot servicenämnden

Gudrun Holmberg (C), ledamot i servicenämnden

facebook Twitter Email