Studieförbunden bidrar till det livslånga lärandet
Socialdemokraterna vill att det ska finnas ett brett kulturutbud av hög kvalitet i hela Växjö kommun. Kraften för att skapa ett levande kulturliv kommer främst från invånarna själva, från gräsrotsinitiativ och föreningar. Den kraften ska vi ta vara på genom att skapa de ekonomiska förutsättningarna i form av offentliga stöd. Studieförbunden spelar en viktig roll som kulturarrangörer och kulturskapare. Men studieförbunden spelar också en viktig roll för den som vill utbilda sig senare i livet eller för den som vill fortbilda sig i något vid sidan av sitt ordinarie arbete.
Hela syftet med studieförbunden är att stärka och utveckla demokratin och öka möjligheten för människor att kunna påverka sin livssituation och att delta i samhällsutvecklingen. Vidare ska de bidra till att utjämna utbildningsklyftor och därmed höja bildningsnivån i samhället och öka såväl intresset som delaktigheten i kulturlivet.
Studieförbunden finansierar i dag sin verksamhet främst med hjälp av bidrag från staten, regionerna och kommunerna. Det innebär att det oftast är gratis att ta del av studieförbundens kulturutbud och utbildningar. Om denna verksamhet inte skulle finansieras genom bidrag från samhället så är risken väldigt stor att studieförbunden läggs ner och försvinner. Möjligen skulle ett minimalt utbud för de välbärgade finnas kvar.
Med det i bakgrunden blir Socialdemokraterna oroade när två partier i Växjö driver frågan om att ta bort bidragen till studieförbunden. Vid kultur- och fritidsnämndens senaste möte föreslog Sverigedemokraterna att kommunens bidrag, på cirka två miljoner per år, till studieförbunden skulle tas bort. Den sverigedemokratiska representanten i nämnden motiverade sitt förslag med att man kunde ”googla” om man ville lära sig något nytt.
Kristdemokraterna i Växjö har lagt ett förslag till sin interna partistämma om att de statliga stöden till studieförbunden bör avskaffas helt. De motiverar det hela med att studieförbunden har spelat ut sin roll. Det tycker inte vi. Det är att nedvärdera och förminska studieförbundens verksamhet och alla de över 600 000 som deltar i studiecirklar och även de som deltar i olika arrangemang och kulturprogram.
Socialdemokraterna, vill till skillnad från Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna, inte avskaffa de offentliga stöden till studieförbunden. För Socialdemokraterna spelar studieförbunden en väldigt viktig roll i det livslånga lärandet och som en garant för att alla ska kunna ta del av kultur och studier, oavsett hur mycket pengar som finns i ens plånbok. Vi vill ha ett samhälle där bildning och utbildning stärks och prioriteras.
Otto Lindlöf (S), oppositionsledare i kultur- och fritidsnämnden