KONTROLL OCH UPPFÖLJNING AV VUXENUTBILDNING HOS PRIVATA ANORDNARE
KONTROLL OCH UPPFÖLJNING AV VUXENUTBILDNING HOS PRIVATA ANORDNARE
Kommunen är ytterst ansvarig för vuxenutbildningen. Det innebär att man också ska ha kontroll över all vuxenutbildning – oavsett vem som är utförare. Om en kommun väljer att upphandla verksamhet ska kommunen kontrollera och följa upp verksamheten. Här är lagstiftningen tydlig.
Många anordnare sköter sig bra men då och då hör vi skräckexempel om oseriösa aktörer som varken utför den undervisning de sagt att de ska erbjuda eller som sätter betyg som stämmer överens med elevernas kunskaper. Förlorare blir skattebetalarna, näringslivet men framför allt de elever som lägger tid och pengar på att skaffa sig en utbildning.
Vi måste ha en bra demokratisk kontroll över välfärden. Vuxenutbildningen är en viktig del av det livslånga lärandet. Den bidrar till personlig utveckling men framför allt är den nödvändig för många för att få jobb.
Regeringen har satsat mycket pengar på vuxenutbildningen, pengar som ska gå till undervisning. Även kommunen satsar egna pengar. Det är viktigt av flera anledningar att dessa pengar verkligen går dit de ska.
Med anledning av ovanstående ställer jag följande frågor
- Hur fördelas pengar till de olika anordnarna inom vuxenutbildningen och hur redovisas hur de används?
- På vilket sätt följer nämnden upp att utbildningen håller den kvalitet som utlovats?
- Hur säkerställer nämnden att godkända betyg överensstämmer med betygskriterierna?
- Vilka är de vanligaste bristerna som upptäcks vid kontroller?
- I de fall felaktigheter upptäcks, vad händer då?
- Hur hanteras avtalsbrott?
Malin Lauber (S)