Arbetsskor kommer att erbjuds permanent inom omsorgen i Växjö kommun

Från och med 2025 kommer medarbetare inom omsorgen i Växjö kommun att erbjudas arbetsskor.

– Växjö kommun ska alltid vara en attraktiv arbetsgivare och bidra till en god arbetsmiljö. Att erbjuda arbetsskor är en viktig pusselbit i arbetsmiljöarbetet. Vi vet också att detta har varit ett tydligt önskemål från de fackliga organisationerna, säger Malin Lauber (S), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.

Att införa arbetsskor kommer att kosta 2 miljoner kronor per år och det finansieras genom en ökad budgetram för omsorgsnämnden.

– Omsorgsnämnden har vid enstaka tillfällen tidigare erbjudit arbetsskor till medarbetarna. Det har skett vid goda ekonomiska tider och har bara varit tillfälligt. Nu blir detta en permanent del av omsorgsnämndens budget och arbetsskor är lika naturligt som andra typer av skyddskläder för kommunens medarbetare, säger Magnus P. Wåhlin, kommunalråd.

Arbetsskorna kommer erbjudas de yrkesgrupper som arbetare direkt i den omsorgsnära verksamheten, som till exempel undersköterskor och sjuksköterskor.

– Att erbjuda arbetsskor är inte bara en fråga om bra arbetsmiljö utan även en jämställdhetsfråga. Vi vet att traditionellt manliga yrkesgrupper får arbetskläder av sin arbetsgivare, det bör självklart gälla alla yrkesgrupper, säger Maria Garmer (V), kommunalråd och 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen.

Att införa arbetsskor inom omsorgen är en del av Socialdemokraternas, Vänsterpartiets och Miljöpartiets budgetförslag för Växjö kommun 2025. I arbetet med att ta fram budgetförslaget har Centerpartiet deltagit.

Budgetförslaget presenteras i sin helhet på tisdag och det slutgiltiga beslutet fattas av kommunfullmäktige den 19 november.

facebook Twitter Email