S: Ta tillbaka kontrollen över välfärden, SFI och vuxenutbildningen
För att arbeta inom äldreomsorgen behöver man kunna svenska, både i tal och i skrift. Det är inte bara viktigt i mötet med en äldre, man ska även kunna föra vidare viktig information genom dokumentation. Vid nästan alla arbetsplatsbesök och även i möten med anhöriga och omsorgstagare tas frågan upp om att det finns brister i svenska bland äldreomsorgens medarbetare.
I Växjö kommun ställs krav i D-nivå i SFI (högsta nivån inom kommunal vuxenutbildning) för alla som har en anställning inom omsorgen. Dessutom krävs en undersköterskeutbildning för att få en fast anställning.
Det innebär att alla medarbetare har genomgått kommunalt finansierad svenska för invandrare (SFI) och i många fall även en undersköterske- eller vårdbiträdesutbildning. En utbildningsanordnare har godkänt eleven och sedan står vi, samma kommun som betalat för utbildningen, förvånat och konstaterar att svenskan är bristfällig. Vi måste sätta fokus på den kommunala vuxenutbildningen, som i Växjö i stort sett bara bedrivs i privat regi.
De privata aktörerna i Växjö har både en grundersättning och en resultatbaserad ersättning för varje elev som blivit godkänd i sin kurs. Det ger företag en ekonomisk anledning att godkänna elever och ha en hög genomströmning. Samtidigt är det välkänt att antal veckor som krävs för att nå godkänt betyg varierar stort med utbildningsbakgrund.
Men det är inte bara SFI som många läst och blivit godkända i. SFI har i många fall efterföljts eller kombinerats med en undersköterskeutbildning, också via det kommunala vuxenutbildningssystemet. Där ingår bland annat praktisk examen och obligatorisk praktik. Vi tycker det är orimligt att vi betalar för en utbildning där de elever som godkänns sedan inte kan tala tillräckligt bra svenska för ett arbete i äldreomsorgen.
Etableringen av nyanlända i Sverige ska prioriteras och vi talar oss varma om språket som den viktigaste nyckeln till integration och etablering på arbetsmarknaden. Då kan vi inte göra som Växjö gjort, och privatiserat i stort sett hela vuxenutbildningen. Ta tillbaka kontrollen över välfärden, SFI och vuxenutbildningen!
Julia Berg (S), oppositionsledare i omsorgsnämnden
Martin Edberg (S), oppositionsledare i nämnden för arbete och välfärd