Växjö kommun ökar stödet till studieförbunden

I de senaste statsbudgetarna har den moderatledda regeringen och Sverigedemokraterna valt att skära ner på stöden till studieförbunden. I Växjö tycker en majoritet av partierna att det är fel väg att gå och ytterligare en gång väljer vi att höja stöden till de lokala studieförbunden. I arbetet med att ta fram budgetförslaget har Centerpartiet deltagit.

– När stöden till studieförbunden kraftigt sänks nationellt kommer det märkas i den verksamhet som de bedriver lokalt. Det kommer bli färre studiecirklar och försämrade möjligheter för det lokala kulturlivet som till stor del är beroende av studieförbunden. När Växjö kommun ökar stödet kan vi dämpa dessa effekter lokalt, säger Maria Garmer (V), kommunalråd och 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen.

– När vi fick ett maktskifte i Växjö kommun lovade vi att vara en tydlig motkraft till högerregeringen. När vi nu höjer stöden ytterligare till studieförbunden så visar vi tydligt att politiken i Växjö kommun har en annan viljeinriktning än regeringen i Stockholm och tar folkbildning på allvar, säger Malin Lauber (S), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.

Fram till 2023 hade studieförbunden inte höjts på tio år i Växjö kommun. Under 2023 och 2024 genomfördes höjningar på totalt 400 000 kronor. Under 2025 höjs stöden med ytterligare 500 000 kronor. Det innebär att Växjö kommun har höjt stöden med 45 % på tre år.

– Studieförbunden ger Växjös kommuninvånare möjlighet att utvecklas både enskilt och tillsammans, de är med och utvecklar det lokala föreningslivet och bidrar till att kommunen ska få ett rikare kulturliv. Samtidigt bidrar studieförbunden till ökad demokrati och för att öka allas förståelse för varandras livsvillkor. Därför tycker vid att studieförbunden och deras verksamhet är viktiga, säger Magnus P. Wåhlin (MP), kommunalråd.

Att höja studiestöden är en del av Socialdemokraternas, Vänsterpartiets och Miljöpartiets budgetförslag för Växjö kommun 2025.

Budgetförslaget presenteras i sin helhet på tisdag och det slutgiltiga beslutet fattas av kommunfullmäktige den 19 november.

facebook Twitter Email