Nu sätter vi stopp för våldet mot kvinnor
FN:s generalförsamling instiftade ”Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor” 1999 som en påminnelse om Deklarationen om avskaffande av våld mot kvinnor. Den infaller den 25 november.
Var tredje kvinna utsätts någon gång under sitt liv för fysiskt eller sexuellt våld. En del av dem vid upprepade tillfällen. Tyvärr kommer många av dessa kvinnor att mista livet på grund av våldet de utsatts för. Kvinnor drabbas oberoende av ålder, social status, religiös- eller etnisk tillhörighet. Inte heller var de bor har någon betydelse.
Att avskaffa våld mot kvinnor är avgörande för att de Globala målen om hållbar utveckling ska uppnås. I mål 5 står det bland annat ”Att avskaffa alla former av våld och diskriminering mot kvinnor och flickor är inte bara en grundläggande mänsklig rättighet, utan också avgörande för att människor och samhällen ska utveckla sin fulla potential.” Våld ska avskaffas såväl i det offentliga som i det privata rummet. Även människohandel, sexuellt utnyttjande och annat utnyttjande och exploatering av kvinnor ska upphöra.
Vi måste gå från ord till handling. Vi måste arbeta både i vår omedelbara närhet men också i solidaritet med kvinnor i hela världen. Vi behöver arbeta både förebyggande, bland annat genom att prata värderingar och mänskliga rättigheter med både våra pojkar och flickor men också arbeta med problem vi har här och nu. Det är orimligt att hemmet inte är en säker plats för kvinnor, det är orimligt att det finns män som anser sig ha rätt att köpa flickors och kvinnors kroppar, det är orimligt att flickor objektifieras och trakasseras dagligen.
Ansvariga är vi alla tillsammans. Du som privatperson, som förälder, som samhällsbyggare, som välfärdsarbetare och som vän. Vi som är politiker har ansvar att på strategisk nivå förebygga och förhindra att våld, trakasseri och utnyttjande fortgår. Vi har också ansvar att se till att förövare lagförs och brottsoffer får stöd.
Använd ditt civil- och huskurage. Knacka på hos grannen om du hör misstänkta ljud, fråga en vän hur det står till, öppna upp ditt hem, påtala om du ser något som inte är okej. Blunda inte och var inte rädd för att ”störa”. Ditt civilkurage kan rädda liv. Nu sätter vi stopp för det här.
Malin Lauber (S)